Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Σπιτική Μηλόπιτα

Μια γλυκιά δημιουργία με ένα φρούτο που το βρίσκουμε σχεδόν παντού. Δίνει 8 κομμάτια.

Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 1,5 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
  • 2,5 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1/3 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 2/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1 βανίλια
  • 1/2 φλ τσαγιού γάλα 1,5 %


    Γέμιση: 
  • 5 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • 3 μήλα
  • κανέλλα

Εκτέλεση

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ. Προσθέτουμε το αυγό. Ρίχουμε σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, και τέλος τη βανίλια.

Σε τετράγωνο ταψάκι πλευράς 20 εκατοστών ρίχνουμε 3 κουταλιές βούτυρο και το βάζουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο μέχρι να λιώσει. Τότε ρίχνουμε τη ζάχαρη και την κανέλλα. Κόβουμε τα μήλα σε φέτες και τα τοποθετούμε στο ταψάκι. Ρίχνουμε από πάνω το χυλό.

Ψήνουμε  στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε το ταψί σε μια πιατέλα. Αφήνουμε για ένα-δύο λεπτά και αφαιρούμε το ταψί.

Tip: Μαζί με τα μήλα μπορούμε να προσθέσουμε σταφίδες ή ξηρούς καρπούς. Επίσης μπορούμε να ραντίσουμε τα μήλα με μία μικρή ποσότητα κονιάκ.


 Θρεπτική ανάλυση

 1 κομμάτι έχει
340 θερμίδες
4 γρ πρωτεΐνης
14 γρ λίπους
50 γρ υδανάθρακες
2,5 γρ φυτικών ινών


+ Θετικά συνταγής Έχει ως βάση τα φρούτα, περιέχει φυτικές ίνες και είναι εύπεπτο, ενώ η  κανέλλα προφυλάσσει από την απότομη άνοδο του σακχάρου μετά το γεύμα.

- Αρνητικά Έχει κορεσμένα λίπη, κυρίως από από το βούτυρο. Αποδίδει αρκετές θερμίδες άρα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.



Θρεπτική εκτίμηση-Σχολιασμός
Ιωάννα Γ. Παπαγιαννοπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Μαγειρέματα Light   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP